DEPO: 2045 Törökbálint, DEPO Hrsz. 062/108., Tel.: +36 23/430-561

Óbuda: 1037 Budapest, Csillaghegyi út 19-21., Tel.: +36 1/436-9097

Debrecen: 4030 Debrecen, Rigó utca 4/B., Tel.: +36 52 615-695

Szellőzőrács, zsalu, szelepek

A szellőző és légkondicionáló berendezések kiépítése során szellőzőrácsokat alkalmazunk. A szellőzőrácsoknak többféle szerepük is van: egyrészt a védelem, hogy ne kerüljön be idegen test a kiépített rendszerbe, másrészt pedig a megfelelő légáramlás elősegítése vagy az esetleges túlnyomás csökkentése. Anyagát tekintve lehet műanyag vagy fém szellőzőrács (például alumínium, horganyzott acél).

A különböző szellőzőrácsok manapság szinte láthatatlan résztvevőivé váltak életünknek legyen szó háztartási, kisebb- illetve nagyobb ipari felhasználásról. A szellőző, illetve légkondicionáló berendezések szerves részei.

A szellőzőrácsok fajtái szempontjából két főbb csoportot különböztetünk meg, a műanyag, és a fém kivitelt.

Szellőzőrács, zsalu, szelepek

Műanyag szellőzőrács

A műanyag szellőzőrács elegendő lehet jellemzően beltéri felhasználás esetén. A műanyag rácsok könnyen tisztíthatók, többféle színben és méretben elérhetőek, így biztosan tudunk olyat választani, ami illeszkedik a lakótérbe. Sok esetben rendelkeznek beépített rovarhálóval is. Előnyük, hogy könnyen rögzíthetők csavarok vagy szalagbilincs segítségével. A műanyag szellőzőrács jellemzően a fürdőszobák és a konyhák szellőztetésének elengedhetetlen elemei.

Fém szellőzőrács

A fém szellőzőrácsokat abban az esetben használják, amikor várhatóan nagyobb igénybevételnek lesz kitéve, például ipari felhasználás esetén, vagy bírnia kell az időjárás viszontagságait. Kapható például esővédő rács, ami megakadályozza, hogy a csapadék bejusson a szellőző rendszerbe, illetve zárható szellőzőrács, kültéri szellőzőrács is. Ezek a rácsok ellenállnak az időjárásnak, esőnek, hónak. Szükség lehet valamilyen védőhálóra is például rovarok (szúnyogok) vagy madarak ellen akár beltéren, akár kültéren építjük be a szellőzőt.

A kivitelezéstől függően beépíthetünk fali szellőzőrácsot vagy plafonra szerelhetőt illetve ajtóba, ablakba illeszthetőt is.

A szellőzőrácsot a felhasználási területhez igazodva szükséges kiválasztani. Ahol nagyobb terhelésnek, vagy esetleg kültéri felhasználás során az időjárás viszontagságainak vannak kitéve a strapabíróbb, fémből készült szellőzőrácsokat ajánljuk.

A kültéri felhasználásra tervezett fém szellőzőrácsok tartósabbak, némely fajtájuk esővédő ráccsal is rendelkezik. Nem kell attól tartani, hogy a fém szellőzőrács használatánál esetleg esztétikai problémákba ütköznek, hiszen a legtöbb típus már több színben is a rendelkezésre áll.

Ha esetleg fennáll a lehetősége annak, hogy a szellőzőrácson keresztül bármilyen élőlény, (például rovarok, madarak) kerülhetnek a szellőző rendszerbe, mindenképpen a rovar vagy – kültéri felhasználás esetén – madárvédő hálóval ellátott szellőzőrácsot szükséges választaniuk. Amennyiben kétségük van, hogy a kiválasztott szellőzőrács rendelkezik-e valamely hálóval, vásárlás előtt tájékozódjanak, ezzel is elkerülve a későbbi kellemetlenségeket!

A szellőzőrácsok megvásárolhatók csőcsonkkal egybeépített, vagy csőcsonk nélküli kivitelben is. Annak eldöntésére, hogy mely típusra van szükségük mindenképpen szükséges a kivitelező véleményét is kikérni!

A gravitációs zsalu is hasonló szerepet tölt be, mint a szellőzőrácsok, nagyon praktikus berendezés, mivel alapból benne van zsalu, viszont ez csak kifújó szellőztetéshez jó.

Bizonyos típusoknál megjelenik a kézi zsalu-állítás lehetősége, így szükség esetén lezárható a visszaáramló levegő útja.