DEPO: 2045 Törökbálint, DEPO Hrsz. 062/108., Tel.: +36 23/430-561

Óbuda: 1037 Budapest, Csillaghegyi út 19-21., Tel.: +36 1/436-9097

Debrecen: 4030 Debrecen, Rigó utca 4/B., Tel.: +36 52 615-695

A légcsatornák

Légcsatornák és légtechnikai idomok fajtái, felhasználásuk

Négyszög keresztmetszetű légcsatornák és idomok felhasználási területe: A négyszög keresztmetszetű fém légcsatornák rendszerint horganyzott acéllemezből készülnek, merevített kivitelben.

Alkalmazásuk: az ilyen kivitelű négyszög keresztmetszetű csőrendszereket semleges, agresszív gőzöktől és mechanikai koptató anyagoktól mentes levegő szállítására használjuk.

Kör keresztmetszetű légcsatornák és idomok felhasználási területe: A kör keresztmetszetű légcsatornák általában spirálkorcolt csövek (spikó csövek), amelyek készülhetnek horganyzott vagy saválló acéllemezből, alumínium illetve rézlemezből, valamint műanyagból is. Felhasználási területe: légcsatorna befúvásra és elszívásra, szellőző és légkondicionáló rendszerekhez alkalmazzák.

Nemzetközi szabványok légcsatornákhoz

A szellőztető légcsatornákra különböző szabványok vonatkoznak és különböző, a szabványokat jelölő kódok léteznek, melyet a CEN vagyis az Európai Szabványügyi Bizottság szabályoz. A szabványok vonatkoznak légcsatornák méreteire, szilárdságára/nyomásállóságára, és tömörségére is. A szabványokról bővebben itt olvashatnak: e-gepesz.hu

A légmennyiség-szabályzós légtechnikai rendszerek felhasználási területei

  • Depressziós szellőztetés esetén: amikor a használati igény szerint biztosítani kell, hogy helyiség levegője ne áramoljon ki a helyiségből, vagyis a helyiségben nyomáshiányos szellőztetésére van szükség.
  • Túlnyomásos szellőztetés esetén: amikor biztosítani kell, hogy a külső levegő ne áramoljon be a helyiségbe.
  • Amikor a helyiség hőmérséklet-tartása légfűtéssel történik, ezáltal a helyiség fűtését is fedezi a szellőző levegő, akkor a vezérlést a helyiségben elhelyezett termosztát végzi.
  • Olyan esetekben, amikor jelenleg nincs használatban valamilyen helyiség, szállodai szoba, vagy kórházi szoba stb. és ezek kizárása szükséges a szellőzésből illetve, ha ezek kellő időben való bekapcsolása esedékes.
  • Akkor is ezt a rendszert alkalmazzák, amikor állandó nyomástartásra van szükség a légtechnikai elosztó vezeték szakaszaiban, így ezzel állandó légmennyiséget biztosítanak a szabályozott szakaszokban.

Fém légcsatornák:
A fém légcsatorna elemek leginkább ipari felhasználásra alkalmasak, hiszen sokszor speciális körülményekhez kell igazítani őket, mint például a magas páratartalom, gőz vagy hőmérséklet. Természetesen lakossági felhasználás során is találkozhatunk velük. Ezek a légtechnikai elemek strapabíró, tartós anyagokból készülnek, és a felhasználás módjához igazodva merev vagy flexibilis kivitelben is gyártják őket. A légcsatorna rendszer elemei nagyban befolyásolják a szellőzőrendszer hatékonyságát, ezért fontos figyelmet szentelnünk a légcsatorna megfelelő kialakítására.

Fém légcsatorna elemek típusai

Légtechnika

A fém légelvezető elemek kiválasztásakor ugyanolyan szempontokat kell figyelembe venni, mint a műanyagból készült típusok esetén. Ezek pedig:

  • légcsatorna rendszereken belüli irány- és átmérőváltozások,
  • a mennyiségszabályozás,
  • a befúvó- vagy elszívó elemek elhelyezése

Ha ezeket a szempontokat nem vesszük kellőképpen figyelembe, akkor azt kockáztatjuk, hogy a szellőztetés zajos és alacsony hatásfokú lesz. Ahhoz, hogy a légsebesség alacsony maradjon, megfelelő keresztmetszetű légcsatorna elemeket kell választanunk.

A fém légcsatornák alapanyaga általában horganyzott acéllemez (például a spirálkorcolt légcsatorna vagy más néven SPIKO cső) vagy valamilyen alumínium cső.

Merev fém légcsatorna
Ebben a kategóriában a spirálkorcolt cső légcsatornát kínáljuk. Ez egy kör keresztmetszetű légcsatorna, amelyet befúvásra és elszívásra, szellőző és légkondicionáló rendszerekhez alkalmazhatunk. Többféle átmérőt választhatunk, a cső hossza 3 méter. Rendkívül tartós, ellenálló horganyzott lemez csőről van szó, amely bírja az extrém hideget és meleget is. Kiegészítő elemei: gumis bilincs, csőkapcsoló, fém idomok, rácsok.